SMART BALANCE GOLF

Om utrustningen inte är ergonomisk anpassad så gör du spelet svårare än det behöver vara. Många av oss tycker att vi sprider bollen tillräckligt bra utan att behöver få hjälp med det. Så vad kan vi göra för dig?

Låt oss förklara:
Forskarna som jobbar med MOTORIK är rörande överens om att för en människa ska kunna utföra en rörelse med precision så måste kroppen i förväg kunna förutsäga alla krafter i alla riktningar även i en roterande riktning, samt att kroppens nervsystem måste också veta vad som kommer att hända.

Det innebär för dig att du ska hitta en klubba som känns skön och bekväm att svinga som inte är för lätt eller för tung, samt har bra bollträff utan att klubban sprider bollen åt dig. Byt nu klubba och den nya ska bete sig som den första, då är den ergonomiskt anpassad. Och det finns bara ett sätt att åstadkomma det idag.
Newtons rörelselagar och då bestämt den tredje.

NEWTONS TREDJE LAG.

Den kraft du genererar på ett objekt så kommer det objektet att belasta dig med en lika stor kraft.

Tänk dig att du handlar 3 liter mjölk, lägger dem i en påse och lyfter påsen. Nu måste du använda en kraft som motsvarar 3 liter mjölk och samtidigt så känner du att den är tre liter tung. Det är objektets belastning vi talar om, att du känner att den är tung. Men nu händer något som du troligen inte är medveten om, kroppen flyttar på balansen så att du med tre liter mjölk i ena handen fortfarande har optimal balans. Se bilden där han lyfter pojken och se hur kroppen är lite som ett C och att tyngdpunkten är flyttad lite mot pojken. Kroppen strävar hela tiden att vara i balans oavsett om du inte bär något eller som i vårat exempel tre liter mjölk. För skulle kroppen inte göra det så skulle du ramla omkull så fort du försöker bära något som väger.
Att kroppen automatiskt anpassar sig för förändringar är orsaken att du kan spela golf med klubbor som påverkar dig olika, men du kommer att slå fler dåliga slag än du behöver. Men även upptäcka att vissa klubbor inte går att spela med. Du hamnar ur balans.

HUR MÄTER VI IN OPTIMAL BALANS?

Så fort vi gör en förändring så anpassar kroppen sig balansmässigt för den nya uppgiften. Men det tar ett par slag för de flest at få kroppen att förstå den nya förutsättningarna. Det innebär att kroppen använder det sista slaget för att optimera för nästa, så att den klubba du slog innan kommer att vara mallen för utförandet av nästa slag. De är så kroppen bygger upp muskelminnet att hela tiden finjustera för de klubbor du har. Istället för att hjälpa dig att stabilisera din sving rörelse.

Men om vi istället börjar med att mäta upp hur en klubba ska vara för att du ska få så liten spridning i klubbhuvudet som möjligt så har vi ett startvärde att utgå ifrån det är här de specialbyggda 26 klubborna kommer in. Nu använder vi Newton igen:
Vi återskapar förutsättningarna du behöver för att ha bra bollträff och byter skaft för att se vad som händer med din balans. När du har så liten spridning i längd och sida så har vi hittat hur en golfklubba ska vara uppbyggd för optimal balans samt ge dig största glädje ute på banan. Vi tittar då inte bara på de vanliga som flex och hur skaftet ska böja sig mm. Utan allt som har med Newton att göra.
Nu har vi en klubba, men jag antar att du behöver fler som beter sig lika?


ANPASSNING AV GOLFKLUBBOR.

Vi har nu en optimalt anpassad golfklubba, hur får vi då nästa klubba att bli likadan att spela? Med Newtons tredje lag beräknar vi hela den utprovade klubbans alla delar och till en helhet, alltså det du kände när du lyfte tre liter mjölk, och den påse som mjölken låg i. Med matematik tar vi krafterna som påverkar dig, och ser hur nästa klubba måste vara byggd för att du ska få samma krafter / förutsättningar att svinga den nya klubban. Du har nu två klubbor som är oerhört lika att svinga och du kan byta klubba utan att behöva slå ett par slag för att anpassa dig. Det är därför i leveransen du bara får slå ett slag med varje klubba när vi kollar bollträffen samt att de känns likadana att svinga med. Är det någon som sticker ut så kollar vi den efteråt och justerar in den så den harmoniserar med övriga klubborna. Och det är så vi bygger alla klubbor i ett golf set, för att de är byggda till hur du är skapad och till din balans och inte till din sving eller teknik. Om du förändrar din teknik så måste du fortfarande ha optimal balans, och klubborna följer då med och hindrar dig inte på vägen för att göra sving förändringar. Klubborna är inte byggda som vissa tror för en armsving eller en kroppssving utan för balans, balans ger bollträff, bollträff ger fler bra slag.
Balans är en viktig komponent, om inte den viktigaste oavsett idrott.